Silveruitje
  • Home
  • Talk
    • Food
  • Cook
    • Fingerfood
    • Meat
    • Seafood
    • Veggie
    • Sweets
  • Go
    • Discover
    • Events
    • Restaurants
  • Me
    • Introductie
Silveruitje
  • Home
  • Talk
    • Food
  • Cook
    • Fingerfood
    • Meat
    • Seafood
    • Sweets
    • Veggie
  • Go
    • Discover
    • Events
    • Restaurants
  • Me
    • Introductie
    • about
Cook  Meat
Lamskoteletten met pastinaak en honing-tijm saus
Silvia Joppen 3 december 2016 Geen reacties.

Bij deze een heerlijk recept met lamskoteletten. Lam is een heerlijk mals stuk vlees wat erg goed samen gaat met aardse smaken zoals bijvoorbeeld pastinaak of rode bietjes. Ik eet lam graag met verse honing-tijm saus maar je kunt deze saus ook vervangen voor een andere jus. Dit is een heerlijk recept voor de feestdagen.

Bereidingstijd: 2 uur
Serves: 4 personen

Wat heb ik nodig?

  • 1 lams rack (ongeveer 500 Gram)
  • 3 pastinaken
  • ½ romanesco
  • Scheutje melk
  • 100 gr boter
  • 6 aardappel en
  • snufje Zout
  • Zonnebloemolie om in te frituren (reddy)
  • 40 gr. hazelnoten

Voor de saus:

  • 5 eetlepels honing
  • Verse tijm
  • Gedroogde tijm
  • Allesbinder
  • 60 g. roomboter
  • 4 eetlepels azijn
  • 4 eetlepels droge witte wijn
  • 3,5 dl rund fond
  • Snufje peper

Aan de slag!

  • Begin met het maken van de honing tijm saus. Pak een pan en voeg 1 eetlepel roomboter en de honing toe. Laat dit licht bruinen.
  • Blus af met de azijn en de witte wijn. Laat dit inkoken.
  • Pluk de blaadjes tijm van de stengel. Voeg daarna de beef fond en de verse en gedroogde tijm toe. De hoeveelheid tijm die je toevoegt is naar eigen smaak.
  • Laat het geheel inkoken tot 1/3 en zeef daarna de saus. Zet dit apart.
  • Maak een mengsel van verse tijm, gedroogde tijm, zout en peper en marineer het lams rack hiermee. Zet het lams rack vervolgens voor minimaal 30 minuten in de koeling zodat de marinade goed kan intrekken.
  • Schil een pastinaak en snij deze in dunne plakjes. Gebruik hiervoor een mandoline of een keukenmachine. Zet een pan op met zonnebloemolie op en breng aan de kook. Voeg de pastinaak chipjes toe en bak deze totdat ze bruin en krokant zijn. Schep de chipjes om zodat beide kanten goed kleuren. Dit gaat erg snel, het duurt ongeveer 1 tot 2 minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier en sprenkel direct nadat ze uit de olie komen grof zeezout erover.
  • Zet de oven aan op 200 graden.
  • Schil de aardappel en de pastinaak en snij deze in stukjes. Voeg toe in een pan met kokend water en een beetje zout en zet deze op hoog vuur.
  • Verwijder de bladeren en snij de romanesco doormidden. Kook de romanesco in z’n geheel in een pan met kokend water. Snij hem niet alvast in partjes, dit zorgt er namelijk voor dat het erg snel een beetje zompig wordt. Kook in ongeveer 15 minuten de groente gaar.
  • Snij de hazelnoten doormidden en doe deze in een warme bakpan. Rooster kort op hoog vuur, totdat ze lichtelijk verkleuren. Zet daarna apart.
  • Zet een pan op het vuur en laat boter smelten. Bak het lams rack bruin aan 2 kanten en zet het daarna nog voor ongeveer 15 minuten in de oven op 200 graden.
  • Als de aardappels en pastinaak gaar zijn giet je het water af. Voeg roomboter en een klein beetje melk toe en pureer het geheel. Dit kan met een staafmixer maar gebruik beter een pureestamper. Een staafmixer kan er namelijk voor zorgen dat de puree erg snel lijmachtig wordt. Breng het geheel op smaak met peper en zout.
  • Giet de romanesco af en snij deze in roosjes. Snij de onderkant recht zodat je deze rechtop kan serveren. Zet apart.
  • Haal de lam uit de oven. Controleer of de lam goed gaar is. Zo ja, wikkel deze in aluminium folie en leg apart. Zo niet, doe hem nog even in de oven. Laat dit nog ongeveer 5 minuten rusten voor het serveren zodat het bloed eruit loopt. Snij voor het serveren het lams rack in stukjes zodat je lamskoteletten krijgt.
  • Warm de saus op en roer daarna 50 gram koude roomboter erdoor (in klontjes). Zorg ervoor dat de saus niet meer aan de kook raakt. Als je de saus te dun vindt kun je deze nog afbinden met allesbinder om hem dikker te maken.
  • Serveer


 

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  • Fingerfood
  • Meat
  • Seafood
  • Sweets
  • Veggie

© 2019 Silveruitje - Realisatie Wesley Verheyen